Návrhy interiérů


19. února 2019

Přestavba bytu

V tomto projektu nebylo mým úkolem byt zařídit, ale navrhnout jeho přestavbu tak, aby splňoval požadavky nových obyvatelů.

Jedním z požadavků bylo najít místo na druhou koupelnu, hodně velikou s whirpool vanou. Dále mělo dojít ke včlenění kuchyně do obývacího pokoje, ve kterém má být navíc kout pro klavírní křídlo! Dalším požadavkem byla 1 ložnice se šatnou a postelí 2 x2 m a 1 ložnice pro syna se širší postelí a 3 metrovou skříňovou sestavou. Co se týká koupelen a kuchyní snažila jsem se držet současných stoupaček vody a odpadu, protože se jedná o vícepodlažní bytový dům.

Tady můžete porovnat současný a navržený půdorys bytu.

Zároveň jsem doplnila možné rozmístění požadovaného vybavení.

A pro lepší názornost jsem přidala i prostorový model.

A ještě jeden pohled ze strany vstupu do bytu.

Na modelech jste si mohli všimnou, že nejsou doplněné dveře, okna a vybavení je jen naznačené v bílé barvě. Zařízení interiéru a jeho celkové doladění už v této zakázce nebylo požadováno.


4. února 2019

Terasa

Kdo by si nepřál mít terasu s výhledem na moře? Tato se nachází na ostrově Tenerife a zatím je prázdná. Zákazník si přál navrhnout její vybavení tak, aby měl místo na grilování a stolování, lehátka na slunění, pohodlné posezení a částečné zastínění.

Jak je z fotek vidět, jedná se o opravdu velkorysý prostor. Vstup je francouzským oknem z apartmánu.

Terasa je orientovaná na východ, opalovací lehátka jsou tedy otočena směrem na jih. Květinové nádoby a stínění je posunuté více k severní zídce, tak aby na jedné straně zůstal dostatečné široký prostor na volný průchod terasou. Osvětlení je řešené solárními lampióny.


1. února 2019

Stěna s krbem

Zadání znělo navrhnout stěnu s krbem bez televize v moderním minimalistickém stylu, který však není příliš chladný. Vše ostatní už bylo jen na mně. Možností řešení bylo mnoho, ať už se jednalo o uspořádání, využití stěny anebo druhy a barvy povrchu.

Umístění krbu bylo dáno komínem. Doplnila jsem ho o sezení s lampičkou na čtení a u okna na terasu jsou rostliny, které jsou k tomuto stylu vhodnou dekorací. Stěna krbu a police jsou v provedení módní cementové stěrky a na zútulnění posloužila tapeta se siluetami bříz. Police se dají využít na uložení knih a oblíbených předmětů.

14. ledna 2019

Minikoupelna

Zařídit vším potřebným velkou koupelnu při dnešní široké nabídce trhu není problém. Vylepšit však malou koupelnu tak, aby nepůsobila stísněně, to chce trochu popřemýšlet.

Majitelé si přáli rozšířit sprchový kout široký 75 cm, ale jeho délku 120 cm zachovat. Problém však je, že hned vedle sprchy je okno, se kterým se nesmí hnout. Kdyby se sprchový kout otočil o 90 stupňů, tak by se tam širší vešel, ale už by tam nemohlo být umývadlo a záchod.

Řešení se našlo v malém posunutí stěny. Tím se část sprchového koutu prodloužila na 150 cm a mohl se zde umístit moderní sprchový kout bez dveří a bez vaničky. Přibyl zde také sušák na ručníky a nad přizdívku pro zabudovanou nádrž záchodu se vešla i menší skříňka. Osvětlení a skříňka jsou tradičního stylu, ale majitelé si je přáli a navíc ladí s typem dveří a okna. Pod oknem se našlo místo na ručníky, protože radiátory se nahradí podlahovým topením.

Obklady jsem volila s proužkem, který prostor opticky rozšiřují. Ve sprchovém koutě je světlá betonová stěrka usnadňující udržbu.

A takto koupelna vypadá při pohledu ze sprchového koutu.


17. prosince 2018

Učebny z krypty kostela

V Londýně na Holland Road je kostel St. John the Baptist Church postavený ve viktoriánském stylu. Na této fotce s dramatickým nebem mi tak trochu připomíná Bradavice 😉.

V suterénu pod hlavním vchodem je velká, nyní zřejmě nevyužitá krypta. Formou výběrové soutěže bylo zadáno navrhnout úpravy, aby zde mohly být 2 učebny, každá z nich pro 15 dětí ve věku 3 - 10 let. Bohužel nebyly dodány obrázky současného stavu, jen plánek a požadavek, aby se zachoval styl celého kostela. Byla to pro mě výzva, už proto, že prostředí školy mi není neznámé. Zúčastnilo se celkem 10 designérů z celého světa. O to větší jsem měla radost, že můj návrh uspěl. Nebudu popisovat všechny změny, které bylo třeba provést, jen přidám pár výsledných obrázků.

Celkový pohled na rozdělení krypty. Obloukové zdi byly původně odděleny příčkami, ale mi přišlo zajímavé začlenit je do prostoru a tím ho i zvětšit.

Obě učebny jsou průchozí, na jedné straně jsem vytvořila malou vstupní chodbu přístupnou z kostela.

A na druhé straně jsou místo původních oken vstupy přímo zvenčí, doplněné malou šatnou a skříněmi na pomůcky.

Místnosti jsou vybaveny stoly podle věku dětí, ty menší jsou na kolečkách, a dají se libovolně přemísťovat, aby mohl vzniknout i prostor pro pohybové aktivity nebo skupinové práce.

Zdi jsem zvolila v bílé barvě pro zvětšení a prosvětlení prostoru a sloupy jsou obložené cihlovým obkladem pro zachování stylu celé budovy.


29. října 2018

Multifunkční místnost

Rodina se třema malýma dětma do pěti let se bude stěhovat do domu s nevyužitým suterénem. Je to prostorná místnost, ale se sníženým stropem a jedním podpěrným sloupem. Požadavkem bylo vytvořit prostor pro hraní dětí za špatného počasí, místo na malou domácí kancelář, místo s velkou pohovkou pro sledování televize v nočních hodinách, aby nebyly rušeny spící děti, a také možnost pro přespávání na pohodlné posteli při návštěvě prarodičů.
Nebylo jednoduché najít na všechny 4 zóny místo, tak aby nepřekážel podpěrný sloup a zachoval se volný průchod mezi trojicí dveří.

Původní vstupní dveře jsem pro úsporu místa nahradila posuvnými.

Pracovna se nachází v prostoru mezi vchodem a podpěrným sloupem.

Za sloupem je dělící stěna mezi pracovní a dětskou zónou. Dolní část je přístupná z děstké strany a slouží k ukládání hraček. Horní je pro pracovnu na šanony a jiné kancelářské potřeby.

Dětská zóna má matraci na hraní, houpačku a stoleček, který má vyklápěcí desku na kreslící pořeby. Je doplněný stabilními židličkami. Část stěny je natřená tabulovou magnetickou barvou pro dětské tvoření.

Pohled od pohovky na kancelářskou a dětskou zónu.

Původně jsem pro děti chtěla nechat větší prostor, ale najít místo pro velkou pohovku, kterou již rodina má a chce ji tady použít, nenabízelo moc možností. Nakonec jsem pohovku dala naproti vchodu.

Mezi TV a spací zónou je opět úložná dělící stěna, která umožňuje odložení oblečení a jiných pořeb před spaním. Není ideální, pokud je jedna postel přisunuta až ke zdi, ale prostor je omezen a jedná se jen o příležitostné přespávání.


25.září 2018

Obytný prostor s kuchyní

Současný trend bydlení jednoznačně dává přednost prostoru, který spojuje kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Úkolem v tomto projektu bylo takový prostor vytvořit a zařídit. Změny proběhly v celém bytě, měnily se a odstraňovaly příčky. V tomto příspěvku chci ukázat tu část bytu, která slouží pro společně trávený čas.


13. září 2018

Kuchyně v tradičním stylu

Klient už v podobném stylu kuchyň měl. Chtěl ji však přebudovat podle současných potřeb, doplnit o nové vybavení a vylepšit rozmístění trojice sporák - dřez - lednice, což je základní kuchyňský trojúhelník. Jedná se o velkou kuchyň, jejíž součástí je i bar se samostatnou částí pro přípravu nápojů.

Jedním z požadavků byl velký sporák se dvěma troubama.

Tato rodina chtěla americkou lednici. Ostatně jedná se o americou rodinu, tak jakou jinou lednici by mohla chtít. 😊

Ostrůvek slouží jako mycí centrum se zabudovanou myčkou a odpadkovým košem z jedné strany a z druhé je barové posezení.

Barová část má vlastní malý dřez, zabudovaný výrobník ledu a vinotéku.

Pokud chceme zachovat čistý vzhled, je možné použít na zdi stěrku místo obkladu a nejsou žádné spáry.

A ještě celkový pohled shora.


4. září 2018

Apartmán

Úkolem tohoto projektu bylo nejdříve vyřešit samotné dispozice prostoru. Klient si přál prostor otevřít, a především kuchyň umístit tak, aby z ní byla dobrá komunikace s lidmi v odpočinkové i jídelní části. Dosáhla jsem toho odstraněním zbytečných příček, tím se však v obytné místnosti objevila spousta dveří, které vzhledově rušily. Zvolila jsem proto dveře se skrytými zárubněmí, aby prostor působil více harmonicky.
Kuchyň jsem přemístila z prostoru mezi dveřmi tak, aby byla mezi jídelní a odpočinkovou zónou. Sestavila jsem ji do praktického tvaru U. Celkové řešení:

Pohled z kuchyňského koutu:

Pohled od jídelního stolu:

Pohled od dveří ložnic:



27. srpna 2018

Dámský budoár

Pro starší paní jsem měla vytvořit novou ložnici. Děti jsou už velké, odstěhovaly se. Za rok jde do důchodu, a tak chce nový pokoj, ve kterém by mohla odpočívat a cítit se dobře. Přála si, aby pokoj měl veselou a zároveň uklidňující atmosféru. Nemá ráda moderní styl, ale útulný styl starších časů. Do ložnice sice televize nepatří, ale přála si ji. Základem je širší pohodlná postel.

Mezi okny je pohodlné křeslo s lampičkou a stolek nejen na květiny, ale i na odložení šálku nebo knihy. Květované závěsy pokoj zútulňují.

Nechybí šatní skříň ani židle s vysokým opěradlem na odkládání oblečení. Za postelí je proužkovaná tapeta, která se k tomuto stylu hodí.

I na televizi se místo našlo.

A nakonec celkový pohled shora.